Švestkový koláč se skořicovou drobenkou

11. červenec 2014 | 22.14 |

Plummy pieJdu vás zase trošku potrápit chuťovýma buňkama! :D Léto je v plném proudu a ovoce je teď na výběr nepřeberné množství, a tak se ho snažím zpravovávat a je jedno jestli to je rybíz nebo švestky. Dneska se ale pustím do receptu na švestkový koláč a jestli milujete švestkový koláč, tak jako já, tak do tohodle se zamilujete.

Pán z jehož zahrady jsem švestky na koláč použila a pán, který pronajímá kancelář a je zapálený do tenisu po ochutnání prohlásil, že jestli prý peču tak, jako hraj tenis, tak je ze mě druhá Kvitová! :D

Ještě bych na ´vodu ráda zmínila, že stejně dobré to bude s třešněmi nebo s jablky.

Suroviny:
1 hrncek cukr krupice
1/4 másla
2 hrnky polohrubé mouky
4 hrnky předem vypeckovaných švestek
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček kypřícího prášku
1 hrnek mléka

Postup:
Máslo si rozehřejeme a promícháme ho společně s moukou a krupicovým cukrem. Poté si cca jeden hrnek této směsi odebereme na drobenku a do zbytku těsta postupně přimícháme vejce, vanilkový cukr, kypřící prášek a hrnek mléka. Těsto by mělo být mírně tekuté, a tak mouku nebo mléko přidávejte podle potřeby. Uvedené množství by mělo ale odpovídat. Těsto nalijeme na předem vymazaný a vysapaný pekáč, můžete použít i pečící papír pokud se vám nebude chtít patlat s vymazáváním a vysypáváním pekáče. Množství by mělo vystačit na klasický pekáč. Dále vezmeme vypeckované svestky rozdělené na polovinu a vnitřní stranou vzhůru je postupně vyskládáme na těsto.
Ze zbytku směsi krupicového cukru, polohrubé mouky a másla, kterou jsme si už na začátku odebrali na drobenku vmícháme cca jednu lžičku a půl skořice a posypeme takto připravenou drobenkou celý koláč. Tu skořici nemusíte používat, ale sama říkám, že takhle je koláč mnohem lepší.

Poté už jen koláč pečeme na 170° dokus nezíská zlatavou barvu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Švestkový koláč se skořicovou drobenkou tlapka 11. 07. 2014 - 22:31
RE(2x): Švestkový koláč se skořicovou drobenkou damn-girl 11. 07. 2014 - 22:35