Dýňový koláč

31. říjen 2014 | 20.57 |

 Dneska pro vás mám recept na naprosto sezónní věc. Tou věcí je dýňový koláč, nad kterým se před samotnou přípravou ofrňoval , protože on "dýni nežere" a pak to ve výsledku dopadlo tak, že se tímhle dýňovým koláčem ládoval asi nejvíc! :-D 

Suroviny:
500 - 600 g dužiny z vydlabané dýně
3 jablka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 větší hrstě ořechů nasekaných na menší kousky
300 g hladké mouky
100 g másla + silnější plátek (tak 1 cm silný) másla na drobenku
cukr (kolik vám bohužel neřeknu, protože ten jsem dávala od oka), ale tak půlka až třičtvrtě hrnku by měla stačit + půl hrnku cukru na drobenku
1 špetka soli
2 lžíce skořice
půl hrnku hrubé mouky
 

Postup:
Máslo si vyndáme z lednice a počkáme až bude krásně mazlavé. Poté si připravíme vál nebo robot a nasypeme si na jednu hromádku (buď na vál nebo do robotu) hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a na malé kousky nakrájené povolené máslo a z těchto surovin vypracujeme těsto, které je podobné těstu lineckému a nesmí téct. Takto připravené těsto si vyválíme na silnější placku a přendáme do předem vymazaného a vysypaného pekáče. 
Těsto máme hotové a vrhneme se na ochucení dýňové dužiny, do které přidáme lžíci skořice, předem nasekané ořechy a nastrouhaná oloupaná jablka. Tuto směs smícháme a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Zbývá nám už jen drobenka, kterou si uděláme tak, že smícháme hrubou mouku s krystalovým cukrem a skořicí a pomaloučku do této směsi vmícháme rozpuštěné máslo. Takto udělanou drobenkou posypeme celý koláč a dáme ho péct cca na 170 °C asi na 30 - 40 minut. Upečený koláč poznáme tak, že má zlaté okraje. 

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Dýňový koláč maude 01. 11. 2014 - 13:00
RE(2x): Dýňový koláč damn-girl 02. 11. 2014 - 12:11
RE: Dýňový koláč boudicca 01. 11. 2014 - 13:06
RE(2x): Dýňový koláč damn-girl 02. 11. 2014 - 12:14
RE(3x): Dýňový koláč boudicca 02. 11. 2014 - 13:42