Mrkvový dort

27. březen 2015 | 20.39 |

Po delší době opět přicházím s nějakým tím receptem. Úplná novinka to dnes ale nebude... spíše taková částečná, protože těsto je použité stejné, jako v tomto receptu. Dnešní recept ale bude takový slavnostnější.

V tomto podání jsem ho pekla dnes uprostřed týdne prvně. Slavila jsem narozeniny a je zvykem, že oslavenec vždy do práce přinese nějakou dobrůtku ke kávě, a tak jsem se pustila právě do tohodle mňamózního mrkváče. Úspěch to mělo i u kluků ve zkušebně a i doma, takže si myslím, že recept je zkoušen dokonale! :-D

Suroviny:
3 vejce
30 dkg moučkového cukru
30 dkg polohrubé mouky
40 dkg jemně nastrouhaných mrkví = 6 větších mrkví
1,5 dcl oleje
1 dcl mléka
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry (není nutné)
150 g vlaškých ořechů

Krém:
60 dkg mascarpone/lučiny (já použila tu lučinu
25 dkg másla
cukr moučka dle chuti

Předem si nasekáme vlašké ořechy (ne uplně na drobno, spíše větší kousky), poté si oškrábame a nastrouháme mrkev na jemném struhadle a nyní se můžeme pustit do těsta. Těsto je úplně jednoduché - prostě si vezmeme všechny suroviny a smícháme je dohromady tak, aby v těstu nebyly hrudky. Poté vmícháme ještě polovinu ořechů (druhou polovinu si schováme na posypání) a přimícháme nastrouhanou citronovou kůru.
Těsto nám vyjde na menší pekáč (asi tak polovina klasického plechu do trouby). Ten si vysteleme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto a dáme pect do trouby asi na 175°C na 30 - 40 minut.

Po upečení necháme těsto vychladnout a poté si můžeme začít připravovat krém. Na ten budeme potřebovat mascarpone nebo lučinu a máslo, které si necháme předem povolit na pokojovou teplotu, aby se nám dobře vyšlehalo na krém. Do mísy si vyklopíme lučiny, přidáme na plátky pokrájené povolené máslo a šlehačem začneme šlehat na jemnou konzistenci. Poté ještě do krému přidáme dle chuti mouškový cukr a opět šleháme, aby se nám cukr se zbytkem řádně promíchal. Poté už jen vyklopíme krém na těsto a rozprostřeme rovnoměrně po korpusu a na závěr celý dort posypeme nasekanýma ořechama. Dáme stuhnout do chladu a můžeme podávat.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Mrkvový dort boudicca 30. 03. 2015 - 10:20